5 vragen om jezelf te stellen voordat je een AMR gaat ontwikkelen
Als leverancier van automatiseringsoplossingen ben je altijd op zoek naar de beste manier om je klanten te helpen hun efficientie te verhogen. Robottechnologie lijkt een innovatieve manier om meer flexibiliteit en efficientie te kunnen bieden. Je hebt dus besloten een autonome mobiele robot ontwikkelen. Maar dit is een kostbare investering en je bent niet de enige in de race. Het is dus goed om de opties goed te overwegen. In deze post stellen we 5 vragen die je moeten helpen bij de beslissing om een eigen robot te gaan ontwikkelen. Hier komen ze…
Waarom een robot?
Robots zijn fantastisch. Daar hoeven we niet over te discussieren. Met name mobiele robots. Er is niets zo mooi als iets bouwen dat vervolgens complexe taken volledig zelfstandig kan uitvoeren. Maar robots ook een hype. Het is verleidelijk om te denken dat een robot de oplossing is voor je klant omdat robots nu eenmaal alles kunnen. Bij RUVU geloven we dat de simpelste oplossing over het algemeen de beste is. Bijvoorbeeld: als je producten herhaaldelijk van de ene naar de andere plaats wilt brengen, zou je een robot kunnen ontwikkelen die dat kan, maar een lopende band is goedkoper te ontwikkelen, te bouwen en te onderhouden. Een betere oplossing dus. Uiteraard hangt dit volledig af van de eisen van de klant en zijn processen. Zorg dus dat je bekend bent met die eisen en wensen, zodat je de optimale oplossing kunt bieden.
Wat is er bijzonder aan jouw robot?
Als je zeker weet dat een robot de juiste oplossing is, ben je klaar voor de tweede vraag. Er zijn al veel verschillende zelfrijdende voertuigen in omloop. Ze hebben allemaal hun eigen specialiteiten. Wat gaat de specialiteit van jouw robot zijn?
Sommige bestaande robots zijn ontworpen voor specifieke ladingen, zoals de Lowpad (Deense karren), of Movigo Robotics’ Sharko 10 (Europallets). Andere zijn ontworpen voor veeleisende omstandigheden, zoals ExRobotics’ ExR-1. Allemaal hebben ze iets bijzonders om ze toepasbaar te maken in een bepaalde niche. Voordat je je eigen robot op de markt brengt, zul je moeten bepalen wat jouw robot uniek maakt. Alleen met iets unieks wordt het een succes.
Hoe ga je er geld mee verdienen?
Om er een zakelijk succes van te maken is echter meer nodig. Het moet ook geld opbrengen. Hoe ga je dat doen? Uiteraard kun je de AGV’s per stuk verkopen. In veel sectoren zijn mensen gewend om een machine te kopen, en daar dan 10, 20, of 30 jaar mee te doen. Dit is een houdbaar businessmodel bij relatief simplele machines, of zelfs bij robots in goed gecontroleerde omgevingen. Aan de andere kant zijn robots complexe, softwaregedreven producten. Ze vereisen updates en onderhoud. Het is goed om alvast een plan voor dergelijke verdienmodellen te hebben voordat je begint met ontwikkelen, omdat het de “return”-kant bepaalt van de Return on Investment (ROI).
Robots as a Service
In de afgelopen jaren heeft de term RaaS of Robots as a Service populariteit gewonnen. De filosofie is dat de gebruiker niet zo zeer geïnteresseerd in het bezit van het apparaat, maar liever van het effect ervan (verplaatste pallets, een schone vloer). Als deze behoefte speelt in jouw klantsegment, kan het interessant zijn om de robot als een service te vermarkten. Dit businessmodel heeft tot nu toe nog weinig voeten aan de grond gekregen, maar gezien de trend van steeds kleinere bedrijven die interesse hebben om robots in te zetten, zien wij dit als een groeiend concept.
Wat is je budget?
De andere kant van de ROI is uiteraard de investering. Een robot ontwikkelen vanaf nul is een hoop werk. Bestaande componenten inkopen, en open source software gebruiken (zoals we bij RUVU ook doen) kan die ontwikkeltijd verkorten, maar je hebt nog steeds ervaren robotica-ingenieurs nodig om het kaf van het koren te scheiden en kinderziektes te vermijden. Deze kennis intern opbouwen is mogelijk en dit geeft je een sterke positie. Maar de time to market wordt al snel te lang om nog interessant te zijn.
Het kost ons met het ervaren team van RUVU meestal tussen de €50.000 en €100.000, met een doorlooptijd van 5 tot 10 maanden, om de software voor een nieuw voertuig in te richten en het gedrag te tunen volgens de specificaties. De kosten en doorlooptijd zijn dan afhankelijk van de complexiteit van de robot en het gewenste gedrag. Het resultaat is een pilotversie die bij de eerste klanten ingezet kan worden. Aangezien RUVU’s klanten hun eigen robots ontwikkelen, zijn zij ook verantwoordelijk voor het mechanisch ontwerp en de productie. Dit kan met gemak net zo veel als, of zelfs een veelvoud van de software kosten. Het is dus goed om je bewust te zijn van dergelijke getallen voordat je begint met de ontwikkeling van een robot. Maak dus een goede schatting van de kosten en de business case.
Wat kun je zelf? (En waar heb je partners voor nodig?)
Nu komen we ergens! Je weet dat het een robot gaat worden, wat je robot bijzonder maakt, en hoe hij je een rendement op je investering gaat opleveren. Nu zou je kunnen gaan beginnen met de ontwikkeling. Met zo veel verschillende robots op de markt zijn de meeste generieke problemen wel opgelost. Toch kan de complexiteit van een mobiele robot, en vooral hun besturingssoftware, behoorlijk intimiderend zijn (kijk hier voor een korte introductie).
Het is de moeite waard om eerst even rond te kijken naar wat er beschikbaar is aan onderdelen om je robot te bouwen. Net als voor motoren, sensoren en PLC’s, zijn voor de besturingssoftware ook kant-en-klare producten te vinden. Als zo’n product de problemen van jouw robot-toepassing kan oplossen, is nooit beter om het zelf opnieuw te ontwikkelen, gezien het schaalvoordeel dat dergelijke aanbieders hebben. Dit leidt je tot een paar partners of leveranciers voor onderdelen van je AGV. Als je deze goed kiest, kun je er ver mee komen.
Nu is het aan jou (Maar je staat niet alleen!)
Als je tot hier bent gekomen, heb je waarschijnlijk goede antwoorden op alle bovenstaande vragen. Je weet zeker dat een robot de oplossing gaat zijn voor je klanten, je gaat ze iets zinvols en unieks bieden terwijl je er zelf ook iets aan overhoudt, omdat je de juiste partners hebt gekozen. Nu is het aan jou!
Natuurlijk ben je vrij om ieder onderdeel van je eigen AMR helemaal binnen eigen huis te ontwikkelen. Bij RUVU zijn we mensen tegengekomen die het verschil onderschatten tussen het programmeren van een PLC en de ontwikkeling van software voor mobiele robots. Sensorfusie, navigatie of efficiënte multi-robot planning vereisen nu eenmaal aparte expertise. Wij geloven dat het essentieel is voor ieder bedrijf om zich te specialiseren, en wij hebben ons gespecialiseerd in besturingssoftware voor mobiele robots. We staan altijd klaar voor een vrijblijvend gesprek over robots. Dus als je vragen hebt, twijfel dan niet om even contact op te nemen.